A Zen Edible Garden

  A large garden makeover in the Oakland Hills.  A neglected yard that was overgrown with weeds turned into usable functioning space for the homeowners to enjoy.  The first terrace was a circular gravel area with plants in the forefront of a cable-rail fence.  A small raised bed for herbs and veggies.  The bottom terrace is a more secluded resting Zen garden with a peaceful fountain and a bench to relax.  Further down the property are two large raised beds for vegetable gardening, and a mini orchard with varying fruit trees.  What a great project! 

                                               BEFORE

                                               BEFORE

                                                AFTER

                                                AFTER

                                               BEFORE

                                               BEFORE

32204470323_0799f4dd3f_o.jpg
                                                AFTER

                                                AFTER

IMG_5669.JPG

  We Installed this Pergola and Rolling gate for a wonderful family in Alameda.  The Pergola and Rolling Gate are both made with Old-Growth Reclaimed Cedar.  The Cedar when first purchased was rough and withered on the outside.  With a few passes through the planer and some sanding, the finished look is remarkable!  The Pergola served as a bold entrance to the homeowners property.  The rolling gate was an aesthetically pleasing way to enter into the driveway an to provide a border from the street.  An overall fun project!   

30474445312_127aa2e885_o.jpg

Greywater Paired with an Artisan Fence

 

An Edible Front Yard irrigated by the Family's Laundry system!  Pineapple Guava, Pomegranate, Fig, Blueberries, Peppers, and Tomatoes.  Oh my!  The Redwood fence was the final touch this Garden needed to feel enclosed and private from the busy main street.

 
                                               Before

                                               Before

                                                 After

                                                 After

30572594106_eae6834668_o.jpg

Lawn-Gone 

 

The client wanted to remove the front lawn and to replace it with plants that are drought tolerant and visually striking.  The grass was was not being used, and required a lot of water to maintain it.  The garden was sheet mulched to keep weeds down naturally, and to help build organic matter.  We used a mixture of Drought Tolerant California Native, Australian, and South African plants for this front garden.  We installed a small Redwood fence for privacy and to add visual interest to the front yard.  This one was fun!

 
                                               Before

                                               Before

                                                 After

                                                 After

30572594106_eae6834668_o.jpg

Artisan Rolling Barn Door

 

The client needed to update an old fence and wanted an alternative to a regular hinge gate.  We decided to go with a Rolling Barn Door style and the client loves it!  We love Bringing creativity and ingenuity to our garden projects.

 
                                               Before

                                               Before

                                                 After

                                                 After

A Small Backyard Transformation

 

The clients wanted a functional space space because they like to host friends and family.  The clients are soon to be parents so they wanted fruit trees and room to garden.  A Redwood Vertical wall accentuates the Redwood bench, and makes use of an unused door space.  The Gravel Area serves as a dining space for the enjoyment of the backyard.

 

 
                                                                                                        

                                                                                                        

                                                                                                                                                         BEFORE

                                                                                                                                                         BEFORE

Front Yard Water-Saving Design and Build

 

The client wanted the desolate space in the front to be alive with plants and a place to garden with her two children.

 We used Purple Hopseed bush as a privacy screen for the front yard, and on the other end of the driveway we planted an Olive tree and a Pomegranate tree for further privacy.

 The gravel walkway leads you to a small bench and frames the focal point of the garden: The Rain Garden.  This Rain Garden prevents runoff, restores the water table,  and ensures in the coming years these plants will rely less and less on irrigation.

A mix of Drought tolerant and Pollinator friendly plants were used for the planting palette.

 
                                                Before

                                                Before

Reclaiming a wild space to foster private, comfortable outdoor dining

 

This backyard area was overgrown, and had not received proper attention for many years.  The homeowners had a pile of bricks that was not being used, and decided to use them instead of dumping it in a landfill.  The boulders shaping the herb spiral were reclaimed, and the redwood for the raised beds were also reclaimed.  The intention with this design was to provide a seating area in the sunny areas of the garden and to provide an inviting space to interact with the garden.  The brick patio is permeable and captures rainfall in the wet months.  We chose pollinator friendly plants and the garden is now thriving as a backyard ecosystem! 

 

 
                                               Before

                                               Before

                                                 After

                                                 After

                                                                                   Homeowners enjoying their new space

                                                                                   Homeowners enjoying their new space